Begroting 2019

Programma 2: Sociaal domein

Context en achtergronden

Sport

Heemskerk heeft een stevige sportinfrastructuur die inwoners uitnodigt tot sporten en bewegen als onderdeel van een gezonde leefstijl en sociale ontmoeting. Met de inzet van combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches wordt ingezet op voldoende sporten en bewegen door alle bewoners, ook voor inwoners die dat niet zo vanzelfsprekend uit zichzelf doen of kunnen. In 2018 is gestart met de actualisatie van het sport- en beweegbeleid en is een startnotitie vastgesteld. De drie speerpunten hieruit zijn leidend voor de inzet in 2019: toekomstbestendige sportverenigingen; sport & gezonde leefstijl; een stimulerende en uitdagende omgeving die uitnodigt tot bewegen. Het nieuwe sportbeleid wordt afgestemd met andere beleidsvelden, zoals gezondheidsbeleid, speelruimtebeleid en met de accommodaties op het gebied van sport.

Toerisme en recreatie

De nota 'Tussen vloedlijn en vuurlinie 2' is in 2017 geactualiseerd en de komende jaren zal hier uitvoering aan worden gegeven. Heemskerk kent een groot aantal recreatiemogelijkheden. Van wandel- en ontspanfaciliteiten tot sport- en spelmogelijkheden. Enerzijds concentreert het aanbod zich op het strand en het duingebied, anderzijds zijn er diverse gebieden met onder andere kasteel Marquette en kasteel Assumburg waar toeristen kunnen verblijven. Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer/De Buitenlanden (RAUM/BTL) is een gemeenschappelijke regeling waarin de gemeenten Heemskerk, Alkmaar, Beverwijk, Castricum, Heiloo, Uitgeest, Zaanstad en de provincie Noord-Holland participeren om zorg te dragen voor het beheer en onderhoud.

Speelruimte

Heemskerk is een kindvriendelijke gemeente met voldoende mogelijkheden voor kinderen en jongeren om te spelen op kwalitatief goede formele en informele speelplekken. Ingezet wordt op een veilige, gevarieerde en inspirerende openbare speelvoorzieningen met een hoge diversiteit aan spelen voor alle kinderen (0-18 jaar) op goed bereikbare plaatsen om de sociale cohesie te versterken en de Nederlandse norm gezond bewegen te promoten. Ingezet wordt op het vergroenen van schoolpleinen.

Cultuur

Cultuureducatie en cultuurparticipatie dragen er aan bij dat mensen mee kunnen doen. Er wordt ingezet op het lokaal, toegankelijk en toekomstbestendig aanbieden van cultuur in de breedste zin van het woord. Het gaat hierbij om de bibliotheek, het Cultuurhuis Heemskerk, tentoonstellingen in de hal van het gemeentehuis, evenementen, cultuureducatie activiteiten, etc. De bibliotheek en het Cultuurhuis zetten zich naast hun kernfunctie sterk in op hun maatschappelijke en educatieve functie in verbinding met andere partijen. Zo werkt de bibliotheek nauw samen met het onderwijs bij de invoering van de Bibliotheek op school (dBos). De bibliotheek is tevens een belangrijke partner in de aanpak van laaggeletterdheid. Het behoud van cultureel erfgoed (monumenten en archeologie) is een wettelijke taak van de gemeente en maakt onderdeel uit van het beleidsveld cultuur. De gemeente is verplicht om te zorgen voor de borging van cultuurhistorische waarden in het bestemmingsplan. Daarnaast wordt ingezet op de bescherming van het Heemskerkse erfgoed.

Het plan van aanpak Cultuurbeleid 2015-2018 met als titel 'Cultuur, het creatieve hart van Heemskerk' wordt geëvalueerd en geactualiseerd. Daarnaast wordt na vaststelling van de Regionale Cultuurvisie 1.0 in 2019 gestart met het uitwerken van deze visie.

Accommodaties (onderdeel faciliteringsbeleid)

Accommodaties (grond en gebouwen) zijn een middel om uitvoering te geven aan de wettelijke taken en beleidsdoelstellingen op het gebied van onderwijs, sport, welzijn, kunst, cultuur en recreatie. De gemeente heeft diverse gronden en gebouwen in eigendom die hiervoor worden ingezet. Deze gronden en gebouwen zijn door de gemeente in gebruik, verhuur, erfpacht, opstal of een combinatie daarvan uitgegeven aan diverse gebruikers. Deze gemeentelijke gronden en gebouwen zijn onderdeel van het faciliteringsbeleid. Er wordt overzicht en inzicht gegeven in de financiële stromen aangaande de subsidies en de indirecte subsidies via de gemeentelijke accommodaties.

Lasten, baten en saldo

Lasten

€ 4.981

9,0 %

Baten

€ 678

4,7 %