Begroting 2019

Programma 2: Sociaal domein

Context en achtergronden

Welzijn en zorg

De samenwerking tussen welzijn en zorg wordt in 2019 verder geïntensiveerd. Het gaat daarbij zowel om individuele ondersteuningsvragen als collectieve vraagstukken rond leefbaarheid en het samenleven in de buurt. Ook de samenwerking tussen zorg, welzijn en andere algemene voorzieningen zoals sport en cultuur wordt gestimuleerd. De focus is daarbij gericht op het zo goed mogelijk gebruik maken van elkaars deskundigheid, mogelijkheden en netwerken. Het huidige aanbod van maatschappelijke partners wordt in kaart gebracht, met als doel de samenhang te versterken en overlap en hiaten te voorkomen. Samenwerking tussen zorgaanbieders en welzijnsaanbieders wordt gestimuleerd, zoals bij de groep dementerenden. In 2018 vond een evaluatie van de brede school plaats. De resultaten en aanbevelingen worden in 2019 geïmplementeerd. Het lokale preventieve jeugdbeleid is onderdeel van het IJmondiale Beleidsplan Jeugd 2018-2021 (in programmaonderdeel Gespecialiseerde jeugdhulp en passendonderwijs is dit uitgewerkt in 'wat gaan we er voor doen').

Gezondheid

Ook, of misschien wel juist voor gezondheid geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Preventie van het ontstaan of verergeren van gezondheidsbeperkende aandoeningen bespaart de samenleving veel geld, maar belangrijker nog het bespaart mensen veel leed. Het Regionaal Gezondheidsbeleid 2017-2020 zet in op preventie en een gezonde leefstijl. Het uitvoeringsprogramma Lokaal Volksgezondheidsbeleid 2018-2019 is hiervan de concrete en lokale uitwerking. Het programma Gezond in de Stad wordt van 2018 tot 2021 voortgezet en heeft als doel om sociaaleconomische gezondheidsverschillen terug te dringen. In 2018 is een regionaal plan ontwikkeld om invulling te geven aan een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag, zoals dit vanaf oktober 2018 verplicht is gesteld door het Rijk. Met ingang van 1 januari 2019 wordt het rijksvaccinatieprogramma naar de gemeenten overgeheveld.

Toegang

Het IJmondiaal 'Groeimodel doorontwikkeling Toegang Sociaal domein' (2017) beoogt een laagdrempelige en overzichtelijke toegang tot ondersteuning voor inwoners. De toegang is de plek waar inwoners zich melden met een ondersteuningsvraag en waar zij op weg worden geholpen voor ondersteuning op maat. Als uitwerking van het groeimodel is in 2018 de website www.heemskerkwijzer.nl gelanceerd als laagdrempelige, digitale toegang. Er is gewerkt aan de integratie van toegangstaken die worden uitgevoerd door Socius, MEE & de Wering en het Sociaal Team Heemskerk. Tevens is in 2018 een proces gestart om te komen tot een strategische visie op het Sociaal Team. In het jaar 2019 moet dit leiden tot een duidelijke en afgebakende opdracht voor het Sociaal Team. Daarbij is onder meer de vraag in hoeverre gemeentelijke toegangstaken worden ondergebracht in het Sociaal Team. Het leidende principe bij de toegang is één huishouden - één plan - één regisseur. De organisatorische positionering van het Sociaal Team wordt in 2019 opgepakt nadat de opdracht duidelijk is ingekaderd.

Diversiteitsbeleid

Het aantal statushouders dat door de gemeente gehuisvest moet worden, vertoont een dalende lijn. De grote groep die in de afgelopen jaren in Heemskerk is komen wonen, is echter nog niet in staat volwaardig deel te nemen aan de samenleving en in hun eigen onderhoud te voorzien. Er blijft nadruk liggen op scholing, arbeidsmarkttoeleiding en (sociale) integratie van statushouders. Tegelijkertijd worden initiatieven opgestart om te zorgen dat mensen die niet mee kunnen doen in de samenleving, door bijvoorbeeld uitsluiting als gevolg van beperking of discriminatie, te stimuleren en ondersteunen om mee te kunnen doen.

Wet Kinderopvang en Wet Oké

Met ingang van 1 januari 2018 is de harmonisatie van de voorschoolse voorzieningen een feit.  Alle (nieuwe) aanbieders en locaties hebben de mogelijkheid Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) op te zetten. VVE is erop gericht om taalachterstanden bij jonge kinderen terug te dringen. Tot 2020 wordt toegewerkt naar een geheel open peutersysteem. In 2019 worden voorbereidingen getroffen voor de verplichte uitbreiding van peuteropvang VVE in het kader van de Wet ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Oké).

Dierenwelzijn

Samen met de gemeenten Velsen en Beverwijk wordt de samenwerking met de Dierenbescherming afdeling Noord Holland Noord voortgezet. Zij zorgen voor opvang van dieren in de asiels en de vogelopvang. Ook de samenwerking met de Dierenambulance Kennemerland wordt gecontinueerd. In 2019 wordt er een actualisatie van de huidige nota dierenwelzijn opgesteld.

Lasten, baten en saldo

Lasten

€ 5.981

10,8 %

Baten

€ 136

0,9 %